07/04/2024

Την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, η εταιρία “Καρπός”, που φιλοξενείται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσίασε στα άτομα της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας, δίωρο σεμινάριο πάνω στον σχεδιασμό και την παραγωγή ήχου για ταινίες. 

Τα παιδιά σχεδίασαν και έντυσαν με ήχο μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων, χρησιμοποιώντας απλά υλικά που βρίσκονταν στην τάξη για να φτιάξουν ήχους από κύματα, θάλασσα, πατήματα, ξύλινα σεντούκια που τρίζουν ενώ ανοίγουν και χίλια άλλα ηχητικά εφέ. Ήταν ένα πολύ δημιουργικό δίωρο και ευχαριστούμε πολύ τις εμψυχώτριες της εταιρίας “Καρπός” για την υπέροχη συνεργασία!

07/04/2024

Το σχολείο μας συμμετέχει πρώτη φορά στην δράση “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο“. Παρουσίασε με μια ομάδα 12 παιδιών από όλες τις τάξεις, ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο με τίτλο “Οι Δεινόσαυροι“, επιχειρώντας μια κριτική προσέγγιση στο σύνθετο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Απέσπασε 3 βραβεία: της χιουμοριστικής εισαγωγής, της σκηνοθεσίας και της συνολικής παρουσίασης!

Λίγα λόγια για την δράση:
Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία κάθε χρονιά με διάφορους φορείς. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους.

Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT (www.creatit-project.eu) ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των θετικών επιστημών (Inquiry Based Science Education) καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου CREATIONS (http://creations-project.eu/). Αποτέλεσε έναν από τους επιταχυντές (accelerators) του Ευρωπαϊκού έργου Open Schools for Open Societies (OSOS) (http://www.openschools.eu/) που έχουν εγκριθεί και προτείνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως Εθνικού Συντονιστή για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν στο έργο. Κατά τη διάρκεια του έργου OSOS, προσαρμόστηκε στο προτεινόμενο μοντέλο των ανοιχτών στην κοινωνία σχολείων (OSOS Open Schooling Model). Ήταν μέσα στους πρώτους 20 επιταχυντές (από τους 69 προτεινόμενους) που επέλεξαν τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο (1200 σχολεία από 13 χώρες).  Αποτελεί επίσης μία από τις περιπτώσεις εφαρμογής σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού έργου Creativity, Art and Science in Primary Education (CASE) (http://www.project-case.eu/) και δραστηριότητα που είχε συμπεριληφθεί στο  Ευρωπαϊκό έργο CREATEskills (http://createskills.eu/ ) για την ανάπτυξη και προώθηση των STEM στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Την προηγούμενη χρονιά υποστηρίχθηκε από τα έργα NEXT STEPGSO4SCHOOLDOTS, ενώ φέτος από τα έργα SciCultureDLearning from the Extremes και Road-STEAMer.

07/04/2024

Την Τρίτη 2 Απριλίου2024 οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν στην έκδοση του ψηφιακού περιοδικού του Σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης από την κα Αραμπατζή Γιούλη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, και μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ΕΡΤ, οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να μπουν σε τηλεοπτικό στούντιο και να ενημερωθούν για τις λειτουργίες του, σε control room, να επισκεφθούν την αίθουσα σύνταξης, αλλά και να πάρουν μια γεύση από μία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή.

Επίσης, γνώρισαν από κοντά την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Ιδιαίτερα εποικοδομητική υπήρξε η γνωριμία μας με τη δημοσιογράφο κα Βίδου Χριστίνα η οποία δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους ρεπόρτερς του σχολικού μας περιοδικού.