14/04/2024

Η Θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνάσιου Αργυρούπολης, παρουσίασε το έργο της   “Οι Δεινόσαυροι”, καλεσμένη της αντιδημάρχου Νεολαίας κ Ατόμων με Αναπηρία,  κας Ελίνας Αλεξίου,  στο νέο κτήριο ΑΜΕΑ του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, στο πλαίσιο δράσεων συμπερίληψης, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Το έργο, παρουσιάστηκε δεύτερη φορά, μετά την βράβευση του στον διαγωνισμό “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο” και είμαστε ευτυχείς  που αυτό έγινε μπροστά σε ένα τέτοιο ένθερμο και   γλυκύτατο κοινό. Παρόντες ήταν τα επιστημονικά μέλη του φορέα “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο” κα Χαραλαμπίδου κ κος Σωτηρίου, τα οποία συνεχάρησαν την ομάδα. 

Εν συνεχεία, οι μαθητές μας, ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες  
εγκαταστάσεις, γνώρισαν μεθόδους εργοθεραπείας και είδαν κάποιες από τις παροχές των κέντρων διημέρευσης κ ημερήσιας φροντίδας. Στο τέλος της επίσκεψης μας, προσφέρθηκε κέρασμα στους μαθητές μας. Μπορέσαμε να προσφέρουμε ένα μικρό δωράκι, ζωγραφισμένο από μαθητές μας της Α’τάξης, και φύγαμε με την καρδιά μας γεμάτη από συναισθήματα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.  Ελπίζουμε να είναι η σημερινή επίσκεψη, η αρχή μιας πορείας συμπερίληψης και αλληλοσεβασμού.

07/04/2024

Το σχολείο μας συμμετέχει πρώτη φορά στην δράση “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο“. Παρουσίασε με μια ομάδα 12 παιδιών από όλες τις τάξεις, ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο με τίτλο “Οι Δεινόσαυροι“, επιχειρώντας μια κριτική προσέγγιση στο σύνθετο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Απέσπασε 3 βραβεία: της χιουμοριστικής εισαγωγής, της σκηνοθεσίας και της συνολικής παρουσίασης!

Λίγα λόγια για την δράση:
Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία κάθε χρονιά με διάφορους φορείς. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους.

Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT (www.creatit-project.eu) ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των θετικών επιστημών (Inquiry Based Science Education) καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου CREATIONS (http://creations-project.eu/). Αποτέλεσε έναν από τους επιταχυντές (accelerators) του Ευρωπαϊκού έργου Open Schools for Open Societies (OSOS) (http://www.openschools.eu/) που έχουν εγκριθεί και προτείνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως Εθνικού Συντονιστή για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν στο έργο. Κατά τη διάρκεια του έργου OSOS, προσαρμόστηκε στο προτεινόμενο μοντέλο των ανοιχτών στην κοινωνία σχολείων (OSOS Open Schooling Model). Ήταν μέσα στους πρώτους 20 επιταχυντές (από τους 69 προτεινόμενους) που επέλεξαν τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο (1200 σχολεία από 13 χώρες).  Αποτελεί επίσης μία από τις περιπτώσεις εφαρμογής σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού έργου Creativity, Art and Science in Primary Education (CASE) (http://www.project-case.eu/) και δραστηριότητα που είχε συμπεριληφθεί στο  Ευρωπαϊκό έργο CREATEskills (http://createskills.eu/ ) για την ανάπτυξη και προώθηση των STEM στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Την προηγούμενη χρονιά υποστηρίχθηκε από τα έργα NEXT STEPGSO4SCHOOLDOTS, ενώ φέτος από τα έργα SciCultureDLearning from the Extremes και Road-STEAMer.

09/02/2024

Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αργυρούπολης θα παρουσιάσει ζωντανά, στις 30/3, το θεατρικό που θα αφορά την κλιματική αλλαγή.

Περίληψη σεναρίου

Mια συνηθισμένη οικογένεια αποτελούμενη από γονείς και δύο έφηβα παιδιά μαζεύονται στο καθημερινό τραπέζι για φαγητό. Oι ειδήσεις μιλούν για απερίγραπτες πλημμύρες και φωτιές ενώ ο γείτονας του διπλανού σπιτιού, καλεί τον μπαμπά για μια μικρή ενημέρωση. Tα πιτσιρίκια αναφέρουν το τι έχουν μάθει στο σχολείο και οι γονείς αντιδρούν .. χμμμ ως γονείς…. όλα καλά;;;; χμμμ μάλλον όχι, κάτι περίεργο συμβαίνει στο σενάριο μας…. ενώ οι πρωταγωνιστές φαίνονται και φέρονται ως άνθρωποι, στην πραγματικότητα αποκαλύπτεται από τα λεγόμενά τους ότι είναι δεινόσαυροι…. που τελικά εξαφανίστηκαν κι αυτοί!

Είναι η κλιματική αλλαγή κάτι που πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα όπως οι ήρωες μας;
Μήπως όλα τα σημάδια είναι εδώ και εμείς επιλέγουμε να μην τα βλέπουμε;
Μήπως τελικά όλο αυτο αποτελέσει ένα θανάσιμο λάθος;

07/02/2024

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ένωσης Κωνσταντινοπουλιτών και Μικρασιατών Αργυρούπολης, παρουσίασε το έργο “Ο 4ος Μάγος”, με την θεατρική ομάδα αρχαρίων μαθητών μας, παιδιά όλα της Α’ Γυμνασίου. Το σχολείο μας ευχαριστεί την ένωση Κωνσταντινοπουλιτών και Μικρασιατών Αργυρούπολης, για την τιμητική πρόσκληση καθώς και για τα δώρα με τα οποία τίμησε την προσπάθεια των μαθητών μας.

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Τη μέρα αυτή όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Τη μέρα αυτή πήγε και το σχολείο μας θέατρο. Η κάθε τάξη παρακολούθησε διαφορετική θεατρική παράσταση κι ακολούθησε συζήτηση για το θεματικό της περιεχόμενο. Η θεατρική αγωγή συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των παιδιών καθώς η τριβή τους με το θέατρο βοηθά στη συγκέντρωση και την ποιότητα της προσοχής τους, στην καλλιέργεια του ψυχικού τους κόσμου, στην απόκτηση ενσυναίσθησης.. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να επικοινωνούν, να συζητούν τις ιδέες τους αλλά και να πειθαρχούν. Αρχίζουν ακόμα να εκτιμούν την αισθητική και να γνωρίζουν νέους δρόμους, τους δίνεται κίνητρο να ερευνήσουν, να γνωρίσουν να ψάξουν και να μην έχουν έτοιμη τροφή για γνώση. Θεατρικά έργα, μουσική, χορός, όλα αυτά με τα οποία έρχονται σε επαφή τους ανοίγουν νέους ορίζοντες και έτσι χτίζεται εποικοδομητικά η προσωπικότητά τους. Τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για τη ζωή και τον κόσμο. Και όλα αυτά όχι με βαρετό τρόπο αλλά με ενδιαφέρον, χαρά κι ενθουσιασμό ταξιδεύοντας στον κόσμο της φαντασίας.358 Κι όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν: ?η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση?…